Ghost Trance Septet at Rainy days, Luxembourg
        

 nocturne   SMAK MUSEUM
Jan Hoetplein 1, Gent

LATE DONDERDAG - 1 SEPTEMBER

concerts en activiteiten tijdens de nocturne van het museum met tentoonstellingen
+
* N. Dash earth
* Splendid Isolation
* Lydia Ourahmane Barzakh
* Marc De Cock: Een denkbeeldig portret in kunstwerken Uit de Collectie Matthys-Colle & S.M.A.K.
* Broodthaerskabinet

tickets:

 

20H: Sureau

Het Sureau-trio ontsprong op 12 augustus 2007 tijdens “Bevrijdt de Muziek”, een samenwerking tussen Scheld'Apen en Radio Centraal, die een platvorm bood aan deze drie vrije muzikanten, onderwijl echte oude strijders van de geïmproviseerde muziek, onbezongen helden van de Belgische vrije improvisatie.

Jean-Michel Van Schouwburg organiseerde sinds 2000 meer dan 200 improvisatieconcerten in Brussel. Hij geeft workshops over stemtechnieken in verschillende steden (Turijn, Boedapest, Liverpool, Nitra) en schrijft gepassioneerd over muziek in Improjazz (FR), Jazzaround (BE) en op zijn eigen blog Orynx-Improvandsounds, maar is vooral een improviserende zanger pur sang uit de Brusselse regio. Over de jaren heen ontwikkelde hij stem-mond-keel muzikale technieken en jongleert met keelzang, boventonen, jodels, mondgeluiden, bijna 3 octaven, falsetto's, multiphonics en verzonnen talen.
Kris Vanderstraeten experimenteert sinds de jaren zeventig met  wat voor hem unieke opstelling blijkt: een drumstel als klankgenerator, waarbij hij genereus textuur, dynamiek en ruimte kan verkennen. Zowel Kris Vanderstraeten als Jean-Michel Van Schouwburg spelen sinds 1985 samen.
Bassist Jean Demey was al behoorlijk actief ten tijde van de legendarische eerste Free Music Festivals van de W.I.M. (begin jaren zeventig in Antwerpen en Gent) o.a. terzijde de Australisch/Nederlandse sax freejazzheld Kris Wanders (check misschien ook eens de 1st Lp van Globe Unity & Fred Van Hove Requiem op Saba). Zo toerde hij fluks alle vijf de continenten, bijvoorbeeld met Arabesque & luitspeler Hasan Erraji, korameester N’Faly Kouyaté, raï-zangers Cheb Mimoun en Cheb Khaled, maar je kon hem ook treffen op één van zijn tentoonstellingen in Vlaanderen of Parijs. Tegenwoordig concentreert hij zich op het soundsculpten met zijn contrabas en is tevens ook al eens gespot op het podium met kompanen Chris Joris en Laurent Blondiau.

Het trio brengt spontane, vrije improvisaties op basis van wederzijds luisteren, muzikale vindingrijkheid en klankverkenning. Deze collectieve muziek wordt gevormd door zeer individueel klankonderzoek en jarenlange oefening en reflectie, uitgebreide technieken en interactief denken.
Ze brachten onderwijl reeds 3 albums uit: Sureau (Creative Sources), The Leuven Concert en Sureau Live Bxl (Setola di Maiale).

Sureau mist alleen nog de creativiteit van een live publiek en haar verbeeldingskracht tijdens het luisteren.Jean-Michel Van Schouwburg - stem
Jean Demey - contrabas
Kris Vanderstraeten - percussie


Luister naar de muziek
Lees Jean-Michels Blog

 

website © MNDesign 2022