Paul Van Gysegem
© Cees van de Ven

 nocturne   SMAK MUSEUM
Jan Hoetplein 1, Gent

3 FEBRUARI, 21H
Paul Van Gysegem Quintet

concerts en activiteiten tijdens de nocturne van het museum met tentoonstellingen
+
POP ART from Warhol til Panamarenko: From the Collection Matthys-Colle & S.M.A.K
De Kleine Catalogus van de Collectie van het S.M.A.K.
De Vrienden v/h S.M.A.K. tonen Finbar Ward Barely a Ripple
Broodthaerskabinet

tickets:

regels/protocols van het moment
- een mondmasker is verplicht vanaf 10 jaar
- a Covid Safe Ticket (+ID) is verplicht vanaf 16 jaar

 

21H: Paul Van Gysegem Quintet

Bassist Paul Van Gysegem en trompettist Patrick De Groote zijn de ware pioniers van de Belgische freejazz. Ze spelen voor het eerst samen in 1966. In die woelige periode beginnen overal in Europa jonge muzikanten vrij te improviseren. Hiermee bieden ze een antwoord op de boeiende muziek van Albert Ayler, Don Cherry en Steve Lacy dat komt overwaaien vanuit de Verenigde Staten. Van Gysegem treedt op met vooraanstaande Belgische en buitenlandse jazzmusici met wie hij een hechte relatie uitbouwt, zoals Fred Van Hove, Mal Waldron, ...en is medeoprichter, terug met zijn zielsverwant De Groote, van de legendarische Avant Garde Jazz Festivals in het Gravensteen in Gent eind de jaren zestig. In 1971 verschijnt dan de plaat ‘Aorta’ van het Paul Van Gysegem Sextet. Die is samen met de ‘Vogel Recordings’ van Fred Van Hove, die zopas is overleden, dé klassieker van de Belgische geïmproviseerde muziek.

Nu pikken ze de draad weer op met een kwintet van vooraanstaande Belgische muzikanten, en dat is niet helemaal ongemerkt gebleven. De verse bijhorende opname / CD / LP Square Talks kreeg niet alleen zeer lovende reviews in binnen- en buitenland maar belande zelfs op het eindejaarslijstje van de New York City Record Jazz Gazette met een 'honorable mention'.

Vanuit zijn veelzijdige persoonlijkheid heeft Paul Van Gysegem een manier gevonden om jazzmuziek te verweven met zijn werk als schilder/beeldhouwer. De vormentaal die hij gebruikt, sluit nauw aan bij de geest en structuur - de manier van denken - van de muziek die hij speelt. In geïmproviseerde muziek zoekt hij gretig naar mogelijke verhoudingen met en tussen zijn medemuzikanten. Elk concert is anders, elk concert is weer boeiend, voor de muzikanten, maar ook voor het publiek.


Patrick De Groote: trompet & Flugelhorn
Cel Overberghe: saxofoon
Erik Vermeulen: piano
Paul Van Gysegem: contrabas
Marek Patrman: drums


Paul Van Gysegem Quintet-Square talks Tour at SMAK

 

 

website © MNDesign 2021