Nils Vermeulen
© Geert Vandepoele

 nocturne   SMAK MUSEUM
Jan Hoetplein 1, Gent

LATE DONDERDAG - 5 MEI

concerts en activiteiten tijdens de nocturne van het museum met tentoonstellingen
+
POP ART Van Warhol tot Panamarenko Uit de Collectie Matthys-Colle & S.M.A.K
Prijs van De Vrienden v/h S.M.A.K.
Healing the Museum Artist in Residence Grace Ndiritu
Broodthaerskabinet

tickets:

 

19H: Nils Vermeulen Mingus.100 

Nils Vermeulen viert Charles Mingus die 100 jaar zou zijn geworden op 22 april. “What is jazz? I don’t know… and I don’t care.”

Mingus blijft nieuwe generaties bassisten beïnvloeden. Nils Vermeulen is er zo eentje van. De manier waarop Charles Mingus de bas benadert, op zoek naar nieuwe klanken en mogelijkheden, en deze inzet binnen een geïmproviseerde harmonische en melodische context, inspireerde Nils van het moment dat hij bas begon te spelen.

Met dit solo-contrabasconcert voegt Nils Vermeulen iets toe aan de Mingus-traditie; naar waarheid spelen van wie je bent. Verwacht dus geen imitatie of zelfs composities van Mingus, maar een persoonlijke, waarheidsgetrouw eerbetoon aan de 100ste verjaardag van deze grootrmeester.

Nils Vermeulen: contrabas


21H: Augusto Pirodda's The Monkey and The Monk // Concert for Jazz Septet in Three Movements

Augusto Pirodda is een van die goed bewaarde geheimen van de Belgische jazz scene (cfr. trio met Gary Peacock en Paul Motion). Centraal in Pirodda’s parcours staat de zoektocht naar de grootst mogelijke vrijheid in expressie in de muziek. Stijl en genre komt op de tweede plaats. Die weg naar een eigen muzikale taal vond Pirodda in het verleden het snelste in solo-projecten. De vrijheid in het solospel is oneindig, en zowel de melodische als de vormelijke ontwikkeling kennen er geen grenzen.
Sinds meer dan tien jaar speelt Pirodda met het idee om dit te transponeren naar een groter ensemble en begon te componeren en arrangeren voor septet, waarin hij hetzelfde experiment zou kunnen voeren als in zijn soloprojecten. Zo ontstond een nieuw repertoire dat Pirodda beschouwt als veruit het meest persoonlijke en doordachte werk dat hij tot nog toe heeft kunnen maken: "The Monkey and The Monk // Concert in three movements for Jazz Septet".

Elk deel is opgebouwd uit een reeks van drie of vier composities, onderbroken door korte momenten van solo’s, duo’s, trio’s. Soms zijn die volledig vrij geimproviseerd, andere keren zijn de contouren van begin en einde duidelijk vastgelegd en ontstaat er vrijheid daartussen. Die tweespalt staat voor het gevecht in elk menselijk bewustzijn: tussen het spelende kind in het nu en de denkende volwassene die wegglijdt van dat nu. Het project is sterk autobiografisch, de strijd is persoonlijk.


Augusto Pirodda: piano
Ben Sluijs: alto saxofoon en fluit
Lynn Cassiers: vocals en elektronica
Laurent Blondiau: trompet en & Flugelhorn
Sam Commerford: tenor-, bassaxofoon en klarinet
Manolo Cabras: contrabas
Marek Patrman: drums


 

 

website © MNDesign 2022