HOME  - ENG

LINE UP CITADELIC@SMAK 17

location: S.M.A.K. museum
Jan Hoetplein 1, Ghent

 

andere concerens

dinsdag 21 FEBRUARI
20H
1000 anthems to work on a good end (Jan Klare / Wilbert De Joode / Bart Maris / Michael Vatcher)
21H15
KEENROH + LYTTON + GEBRUERS


other concerts

donderdag 16 MAART
20H
NEXT PONY LEVEL (Sebastian Strinning / Jakob Warmenbol)
21H15
AGUSTI FERNANDEZ / JOHN BUTCHER / HUGO ANTUNES / ROGER TURNER


donderdag 27 APRIL
20H
ERIK VERMEULEN solo
21H15
GAYLE BARCELLA CABRAS


 

 

archive 2015

 


for reservation (VVK) mail info@citadelic.be

 

 

 

 

dinsdag 16 mei 2017

20H - VEDER

Een naam die al het etherische en lichte in zich vervat, maar toch zijn de vier betrokkenen binnen het collectief Veder allesbehalve pluimgewichten. De drie Belgen - eufoniumspeler Niels Van Heertum, gitarist Ruben Machtelinckx en rietblazer Joachim Badenhorst - zijn allen muzikanten van wie de naam internationaal steeds luider weergalmt. Ze zijn bovendien erg vertrouwd met elkaar, door projecten als vvolk, het kwartet Machtelinkx/Jensson/Badenhorst/Wouters en een nieuw kwintet dat het levenslicht zag tijdens het laatste Winteroor festival in Hasselt. Vooral Badenhorst is alomtegenwoordig op podia in binnen- en buitenland, zowel met eigen werk zoals Carate Urio Orchestra en Baloni als in samenwerking met internationale kleppers als Han Bennink, Kris Davis en Tony Malaby. Ook de delicate aanpak van Machtelinckx binnen onder meer Linus (het duo dat hij vormt met Thomas Jillings) wordt door steeds meer mensen gesmaakt. Dat project reeg al enkele bedwelmende en vooral boeiende hoofdstukken aan elkaar, waaronder eentje met Van Heertum als empathische gast. Die laatste presenteerde dan weer onlangs zijn eerste soloplaat op Smeraldina-Rima. Het drietal vindt een muzikale compagnon in de Noorse trompettist Eivind Lønning, die adelbrieven kan voorleggen van Christian Wallumrød, Eve Risser en het Trondheim Jazz Orchestra tot Motorspycho. Samen brengen ze eigen werk afgewisseld met improvisaties, veelal melodieus maar steeds uitdagend, en dat in een buitengewone bezetting met drie blazers en een gitaar.

Niels Van Heertum: euphonium
Eivind Lønning: trompet
Joachim Badenhorst: sax, clarinet
Ruben Machtelinckx: gitaar, banjo

21H15 - SYLVIE COURVOISIER TRIO

John Zorn - toch nog altijd zowat de paus van de New Yorkse jazz- en improvisatiegemeenschap - noemt haar een van de spectaculairste componisten en performers van vandaag. Het zijn niet mis te verstane woorden, die duidelijk maken dat de Zwitserse pianiste Sylvie Courvoisier (1968) een speciale plaats inneemt binnen de hedendaagse muziek. In haar eigen projecten, waaronder een duo en een kwartet met haar levenspartner Mark Feldman, worden jazz, vrije improvisatie en klassieke muziek steevast op prikkelende wijze geconnecteerd, waardoor muziek tot leven komt die zich in een ongrijpbaar spanningsveld bevindt, ergens tussen compositie en intuïtie. Op labels als Intakt, Tzadik en ECM leverde ze daarvan al meer dan eens een prachtig bewijsstuk af. Onlangs ging Courvoisier een van haar grootste persoonlijke uitdagingen aan door een "klassiek" pianotrio in het leven te roepen. Het historische gewicht van de combinatie piano/contrabas/drums weerhield haar lange tijd van deze onderneming, maar na herhaaldelijk aandringen van Zorn en na het uitproberen van heel aantal combinaties, vond ze met bassist Drew Gress (nog zo'n New Yorks zwaargewicht) en drummer Kenny Wollesen (Electric Masada, The Dreamers) uiteindelijk de ideale ritmetandem. Op het eerste (en voorlopig enige) album van het Sylvie Courvoisier Trio "Double Windsor" is een opmerkelijk ritmisch trio aan het woord met kennis van de traditie, maar weliswaar niet zonder die typische, uitdagende Courvoisier-touch.

Kenny Wollensen wordt spijtig genoeg omwille van ernstige familiale redenen vervangen door Tomas Fujiwara. We wensen hem en zijn familie het beste.

Tomas Fujiwara is one of the busiest drummers in New York City, with memberships in cornetist Taylor Ho Bynum's Sextet, baritone saxophonist Josh Sinton's Ideal Bread and the cooperative trio Thumbscrew, featuring acclaimed guitarist Mary Halvorson and veteran bassist Michael Formanek, among other projects. Formed in 2008, Fujiwara's flagship ensemble, The Hook Up, is one of the Downtown scene's most consistently creative and engaging acts.

"That Sylvie Courvoisier's music is as aesthetically beautiful as it is strange and mysterious is only further testament to her prowess as a composer." — All Music Guide.

Sylvie Courvoisier: piano
Drew Gress:
bass
Tomas Fujiwara:
drums & percussie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

NEWS

30 january 2015
We will program concerts in co production with SMAK at the Museum. 3 spring dates to follow soon !!!

8 august 2014
Citadelic Festival edition 8 from 28 til 31st of may

8 june 2014
Atelier sessions announced... release eNR022 / new kid on the bloc on piano Kaja Draksler / Giovanni Barcella as Robin Hood

17 may 2014
helterskelter... programm on the way; poster by smeraldina-rima etc.

                      website: made by MNDesign 2015 (info@mi-negocio.net)