Barcella/Van Herzeele Duo & De Backer/Vertessen

 event   MUSEUM NOCTURNE
SMAK Museum GENT

5 AUGUSTUS 2021, 20H
Sax en Drums interstellar

19H - Raf Vertessen inviteert Hanne De Backer
Oorspronkelijk zou de in Brooklyn wonende en werkende drummer-percussionist-componist Raf Vertessen zijn eerste langspeler “LOI” reeds voorgesteld moeten hebben in het SMAK met zijn New Yorkshire quartet (Anna Webber, Adam O’Farrill en Nick Dunston). Helaas maakt het reisverbod voor Amerikaanse burgers dit onmogelijk maar daarenboven kon Raf ook nog niet terug naar de US.
Reden genoeg om deze jonge straffe drummer/improvisator toch een podium te bieden. Je kunt een artiest vaak beoordelen aan het gezelschap dat hij of zij bezigt, en Raf houdt uitstekend gezelschap. Toen hij zich hij in 2016 in New York vestigde ontwikkelde hij al snel een hechte relatie met belangrijke avantjazzfiguren als Joe Morris, Joe McPhee, Ingrid Laubrock en Ches Smith.
Hanne De Backer (g a b b r o, Terrie Ex, Paal Nilssen-Love, …) kwam op het hallucinante idee om in maartse coronatijden een ganse week de Belgische kustlijn af te schuimen met een kameel en 2 muzikanten. Ze vond in Raf en Andreas Bral ideale avontuurlijke partners. Tijd om de rollen van gast en gastheer eens om te draaien...

20H30 - Barcella/Van Herzeele Duo
Het verhaal van drummer Giovanni Barcella is er één van revolte en afkeer jegens het gemak waarmee vele jazz-muzikanten zich de dag van vandaag als het ware "verkopen" aan de muziekindustrie. Zonder in regelrechte anti-jazz te vervallen, gaat hij op zoek naar een waarachtige beleving van zijn geliefkoosde genre; een perceptie die fris, dynamisch en vooral interessant wil zijn. Met Jeroen Van Herzeele aan zijn zijde tracht hij intelligente jazz te maken die zichzelf constant bevraagt en voortdurend naar onverwachte oorden evolueert. Onder het motto "in alles wat een mens doet, ligt de bevrijding in de overgave", maken Barcella en Van Herzeele forse, doorleefde jazz. De traditie sneuvelt, maar beide musici zijn zich er voldoende van bewust dat ze juist in die traditie hun eigen wortels zullen vinden. Hun concerten zijn een bevraging van het heden en het verleden, met de blik gericht op de eeuwigheid. De onstuimigheid, de lading van deze muziek, is immers meer dan tijdloos.
Voor el NEGOCITO Records begon het verhaal met dit duo, die wekelijks op maandag concerteerde in El Negocito in het pand aan de Brabantdam, vroeger nog bekend als café van Dirk Trioen en de Bende van de Miljardair.

 

   Barcella/Van Herzeele at SMAK   Barcella/Van Herzeele at SMAK   Barcella/Van Herzeele at SMAK

 

Deze activiteit werd mogelijk gemaakt door de lovenswaardige steun van de Vlaamse Gemeenschap.

 

 

website © MNDesign 2021