Eddy & The ethiopians
Laurent Orseau        

 Citadelic festival 2022 

29 MEI - 20H30
   EDDY & THE ETHIOPIANS (NL/ER/SD/FR/BE)
            verschroeiende mengeling van West-Afrikaanse Afrobeat, jazz en funk

Eddy & the Ethiopians is in 2013 ontstaan uit sessies met Ethiopische muzikanten georganiseerd door de Eindhovense saxofonist en bandleider Edward ‘Eddy’ Capel. Aangevuld met muzikanten uit Burkina Faso, Suriname, Frankrijk en België, vaak ontmoet tijdens tournees, is het een gemêleerde band geworden. Hun muziek weerspiegelt die verschillende achtergronden op een stevige onderlaag van Ethiopiques (Ethiopische bigbandstijlen uit de jaren zestig en zeventig , genoemd naar een uitgebreide gekende cd-serie).

Eddy & the Ethiopians is in 2013 ontstaan uit sessies van de Eindhovense saxofonist en bandleider Edward ‘Eddy’ Capel met Ethiopische muzikanten. Aangevuld met muzikanten uit Burkina Faso, Suriname, Frankrijk en België, die hij ontmoet tijdens tournees, is het een gemêleerde band. Hun muziek, vastgelegd op een eerste cd, weerspiegelt die verschillende achtergronden: op een stevige onderlaag van Ethiopiques (Ethiopische bigbandstijlen uit de jaren zestig en zeventig, genoemd naar een uitgebreide cd-serie) spelen ze een schroeiende mengeling van West-Afrikaanse Afrobeat, jazz en funk.

Sindsdien heeft de band een aantal wijzigingen ondergaan. In 2017 voegt de Eritrese zanger en krarspeler Bereket Behre Akitu zich bij Eddy & the Ethiopians. Melodieën en ritmes uit zijn geboorteland die hij inbrengt, verrijken het repertoire. Deze nieuwe mengeling van stijlen is het uitgangspunt voor elementaire composities van Edward Capel, waar de leden van de band eigen lijnen aan toevoegen. De nummers die zo ontstaan, zijn uitgebracht op de tweede cd, E&EII. In de huidige band zitten minder Ethiopiërs dan in de oorspronkelijke line-up. De naam Eddy & the Ethiopians is dan ook vooral een eerbetoon aan de muziek die nog steeds als inspiratie dient.

reacties uit de pers:
Best dutch worldmusic album of 2020 op “MixedWorldMusic.com” (E&EII)

Eindhovens Dagblad (René van Peer) E&E is een internationaal gezelschap die verbonden door een universele taal van muziek en ritme met opgewekte klanken de zon je oren in straalt. Soms is het of je echo's hoort van progjazzband Soft Machine in zijn hoogtijdagen. Maar steeds blijven Eddy en zijn Ethiopians aanstekelijk, vurig. En, bovenal, uiterst dansbaar.

Jazz radar ( Eddy Westveer) De formule van de muziek van E&EII met basiscomposities van Edward Capel waaraan de bandleden hun lijnen toevoegen levert rijkgeschakeerde Afrobeat met dikke flarden Eurofunk. Melodieën en ritmes uit Eritrea, Ethiopië en Soedan brengen de luisteraar samen met een kleurrijke orkestratie in een aangename comfortzone. De groep rondom Capel is een podiumband en een festivalband bij uitstek, met hun opgewekte klanken en energieke groovy nummers leveren ze bovendien een dansbaar geheel.

JAZZNU (Rinus ga der Heijden) E&EII swingt als de pest. Dansend op de Afrikaanse inbreng en tegelijk op de westerse, zich nergens naar de achtergrond laten dringende blaasinstrumenten. Die perfecte mengeling van verschillende stijlen laat de oren van de luisteraar steil overeind staan. Deze prachtige cd is daardoor een verrassing, 48 minuten lang. En dwingt je om de schijf nog maar eens op te zetten. En nog eens en nog eens. Om telkens weer verrast te worden door hetgeen onder de oppervlakte broeit. Precies zoals het zo vaak gebeurt bij feilloos muzikale concept.

JazzFlits ( Herman te Loo ) : De knorrende baritonsax zorgt voor een rauw randje en is op E&EII een opvallende verschijning, belangrijke solisten zijn Bart Maris en de scheurende gitaar van Mathias Van de Wiele. E&EII heeft een goede balans tussen muzikaal avontuur en uitgelaten dansbare vrolijkheid.

Ook de Gentse muzikanten Bart Maris en Mathias Van de Wiele spelen mee. Dit lijkt ons dan ook een waardige, feestelijke en dansbare manier om de 15de editie van Citadelic af te sluiten.
Verwacht je bovendien nog aan een apotheose met gegarandeerde kippenvelmoment...


Edward Capel - saxofoon & altklarinet
Bereket Behre Akitu - krar & vocalen
Bart Maris - trompet & bugel
Laurence Bilger - fluit
Mathias Van de Wiele - gitaar
Kenrick Gunther - percussie & vocalen
Osama Meleegi - percussie
Bart van Dongen - piano
Jan van de Lest - bas
John Maasakkers - drums 

 

ANDERE CONCERTEN 29 MEI

 

met de geweldige steun van De Vlaamse Gemeenschap en de Stad Gent

 

website © lepetitchevalier 2022