festival   CITADELIC #14
13 AUGUSTUS . 19H

wave duo
   traditionele muziek en free jazz, improv

Peter Jacquemyn en Xu Fengxia kennen elkaar al jaren, ten tijde van de groepen van de Duitse meester-imprivsator Peter Kowald, maar ook daarna speelden ze nog geregeld, niet allerminst in trio met de violiste Gunda Gottschalk.

Vanaf jonge leeftijd (5) begon Xu Fengxia instrumenten te leren, eerst de Chinese luit "Pipa", later de "Sanxian", en uiteindelijk beheerste hij vier traditionele Chinese instrumenten: guzheng, guqin, sanxian en een kleine luit genaamd liuqin.
Nadat ze zich in Duitsland had gevestigd en begon op te treden met het Gufeng Ensemble, de beroemdste groep voor traditionele Chinese muziek in Europa, begon ze halverwege de jaren 90 een intensieve samenwerking met wijlen Peter Kowald, een van de belangrijkste figuren van geïmproviseerde muziek op die tijd, een opening voor nieuwe muzikale horizonten.

Peter Jacquemyn (1963° schaarbeek) beweegt gemakkelijk tussen beeldende kunst en muziek. Als beeldhouwer valt hij boomstammen aan met bijl en kettingzaag. Al even spectaculair zijn zijn concerten: met tomeloze energie worstelt hij liefdevol met zijn contrabas. Het is een strijd waarin alle middelen eerlijk zijn: strikken, gedeukte frisdrankblikjes, verfrommeld papier zorgen allemaal voor geweldige sonische verkenning. Peter Jacquemyn wordt beschouwd als een van de meest interessante improvisatoren van België en heeft een internationale reputatie op het podium met Fred Van Hove (piano, BE), Peter Kowald (bas, DE), Conrad Bauer (tb., DE), Takashi Yamane (cl., JP), Michael Moore (sax, VS), Ernst Reysegger (cello, NL), Barre Phillips (bas, VS), Paul Rutherford (tb., GB), Tony Oxley (perc., GB), Erik Boeren (tp. , NL), Assif Tshahar (sax, Israël), John Edwards (bas, GB), Augusti Fernandes (piano, ES) ...


xu fengxia . guzeng & stem
peter jacquemyn . contrabas & stem

 

andere concerten op 13.08

 

 

hedendaagse kunst op 13.08

vanaf 12H    performance messieurs delmotte — FACTS & GESTURES III
artistieke interventie marie peeters

doorlopend
installaties van bart van dijck, katinka de jonge, roeland tweelinckx, nathalie chambart

 

 

met de fantastische steun van

        

 

 

website © MNDesign 2021