de backer // dunston // vertessen // stemeseder

 festival   CITADELIC #14
16 AUGUSTUS . 18H15

de backer // dunston // vertessen // stemeseder
   avant-garde jazz by the restless, free Flemisch-New York connection, breaking new grounds

De in Brooklyn wonende en werkende drummer-percussionist-componist Raf Vertessen bracht vorig jaar zijn eerste langspeler “LOI” uit met zijn New York quartet. Die werd op verschillende continenten zeer enthusiast onthaalt, een voorbode voor wat ongetwijfeld komen mag. Reden om hem een adhoc internationale band te laten samenstellen met gelijkgestemde musici. Zo kwam hij uit op een onuitgegeven viertal waar hij zijn dubbelbas-drum specialiteit kan mee botvieren...

Hanne De Backer is een artistieke duizendpoot. Ze studeerde in 2010 af aan het Herman Teirlinck Instituut en richtte onder andere mee een literaire collectief op waarmee ze literatuur en muziek omvormde tot anarchistische locatievoorstellingen. Gaandeweg ontwikkelde ze zich meer en meer als muzikante en is te vinden aan de zijde van heel wat gerenommeerde internationale improvisatoren (Ken vandermark, Paal Nilsen Love, Terrie Ex ,...)

Elias Stemeseder is een Oostenrijkse pianist van de moderne jazz die vele jaren in New York resideerde. Dat bezorgde hem een zitje in heel wat bijzondere muzikale formaties, Jim Black Trio en v, John Zorn's Bagatelles, het Greg Cohen Quintet, Anna Webbers Percussive Mechanics, ... Je vindt hem tegenwoordig vooral in de Berlijnse scene aan de zijde van heel wat Amerikanen die daar gestrand zijn, zo Jim Black, Simon Jermyn, maar ook Nick Dunston.

Nick Dunston is een Amerikaanse, pas in Berlijn woonachtige akoestische en elektro-akoestische componist, improvisator en bassist. Door de New York Times een "indispensable player on the New York avant-garde" genoemd, trad hij op, toerde en nam hij professioneel op met bands onder leiding van artiesten als Marc Ribot, Ches Smith, Imani Uzuri, Ingrid Laubrock, Tyshawn Sorey, Anna Webber, Amirtha Kidambi en Vijay Iyer.

 

hanne de backer . bariton saxofoon
elias stemeseder . piano
nick dunston . contrabas
raf vertessen . drums

 

 

andere concerten op 16.08

 

 

hedendaagse kunst op 16.08

doorlopend
installaties van bart van dijck, katinka de jonge, roeland tweelinckx, nathalie chambart

 

 

 

 

met de fantastische steun van

        

 

 

website © MNDesign 2021