rorschach

 festival   CITADELIC #14
16 AUGUSTUS . 19H30

rorschach
   hedendaags instant composing door 2 piano's en 2 drums

Rorschach is een uitloper, of een uitbreiding, van Antiduo, dat tien jaar geleden is gestart door het docenten-leerlingduo Erik Vermeulen en Seppe Gebruers. Opnamen die ze maakten van 2010 tot 2012 resulteerden in Antiduo (El Negocito Records, 2013): 18 instant composities voor twee piano's die op onvoorspelbare speelse wijze de zone tussen improvisatie en compositie verkenden.

Voor Rorschach werd het duo uitgebreid met twee straffe drummers, Eric Thielemans en Marek Patrman. Door dit te doen, worden de indrukken die je krijgt op zijn kop gezet, maar de resultaten zijn even opmerkelijk, gecreëerd door vier verschillende persoonlijkheden, allemaal met het vermogen om conventies te omzeilen.

Erik Vermeulen is al jaren een van de meest eigenzinnige pianisten van België. Hij beweegt voortdurend tussen de jazztraditie en een persoonlijke kijk, tussen traditionele ensembles en ongebruikelijke zijstappen. Zijn samenwerking met Ben Sluijs is een van de rode draden in zijn oeuvre, terwijl hij daarop voortbouwt met een invloedrijke rol als pianoleraar.

In een mum van tijd is Seppe Gebruers uitgegroeid tot een van de meest originele stemmen van zijn generatie. Hij was een van de oprichters van het Ifa y Xango-collectief, maakt muziek voor film en theater, experimenteert met kwarttoonpiano's en is medeoprichter van de (non-profit) Trojka-organisatie. Recent is hij actief in verschillende internationale improvisatie-eenheden, waaronder het gelauwerd trio met Hugo Antunes en gerenommeerde Zwitserse improvisatiedrummer Paul Lovens.

Marek Patrman verhuisde midden jaren negentig van Tsjechië naar België en werd meteen een van de hoofdrolspelers in de experimentele vleugel van de jazzscene. Hij trad op in progressieve ensembles en bouwde een reputatie op met mensen als Erik Vermeulen, Manolo Cabras en Ben Sluijs.

Eric Thielemans richtte zich aanvankelijk tot jazzensembles, later op projecten in het diffuus gebied tussen experiment en improvisatie. Als performer vermijdt Thielemans conventies, trouw aan het idee dat improvisatie geen genre is, maar een leerproces. Naast samenwerkingen met internationale muzikanten (Charlemagne Palestine, Oren Ambarchi, Trevor Dunn,...) en zijn geliefkoosde duo met Billy Hart is hij de afgelopen jaren zeer actief bij o.a. Tape Cuts Tape, The Mechanics, Cinema Paradiso en Chantal Acda.

 

erik vermeulen . piano
seppe gebruers . piano
marek patrman . drums & percussie
eric thielemans . drums & percussie

 

 

andere concerten op 16.08

 

 

hedendaagse kunst op 16.08

doorlopend
installaties van bart van dijck, katinka de jonge, roeland tweelinckx, nathalie chambart

 

 

 

 

met de fantastische steun van

        

 

 

website © MNDesign 2021