boundless trio

 festival   CITADELIC #14
16 AUGUSTUS . 17H

boundless trio
   éminces grises van de Belgische improvisatie & freejazz

Bassist Paul Van Gysegem en trompettist Patrick De Groote zijn de ware pioniers van de Belgische freejazz. Ze spelen voor het eerst samen in 1966. In die woelige periode beginnen overal in Europa jonge muzikanten vrij te improviseren. Hiermee bieden ze een antwoord op de muziek van Amerikaanse boegbeelden als Albert Ayler, Don Cherry en Steve Lacy. In 1971 verschijnt de plaat ‘Aorta’ van het Paul Van Gysegem Sextet. Die is samen met de ‘Vogel Recordings’ van Fred Van Hove dé klassieker van de Belgische geïmproviseerde muziek.

Vijftig jaar na hun eerste ontmoeting duiken beide muzikanten opnieuw de studio in. Het resultaat is het album 'Boundless' (el NEGOCITO Records, 2016) waarvoor ze versterking krijgen van drummer en percussionist Chris Joris. Ook hij verdient zijn sporen in de vrije jazz. In de jaren ’60 trekt hij naar Parijs waar hij begint te spelen met muzikanten als de Amerikaanse pianist Mal Waldron en de Zuid-Afrikaanse bassist Johnny Dyani.

De fijnzinnige contrabas en rauwe trompet gaan in gesprek met de wisselende klankkleur van de percussie of piano. Een verhaal dat zich kenmerkt door een continue alertheid, door spanning en ontspanning, door moodswings. Als luisteraar blader je bij Boundless door een plastisch schetsboek van klanktekeningen.

Written in Music geeft ‘Boundless’ liefst vier sterren. Maar ook internationaal is er lof. Zo neemt jazzcriticus Andrey Henkin van het gezaghebbende ‘The New York City Jazz Record’ Boundless zelfs op in zijn lijst van 10 beste jazzalbums van 2017.

Kom luisteren !!!!

 

patrick de groote . trompet & Flügelhorn
paul van gysegem . contrabas
chris joris . piano, drums & percussie

 

 

andere concerten op 16.08

 

 

hedendaagse kunst op 16.08

doorlopend
installaties van bart van dijck, katinka de jonge, roeland tweelinckx, nathalie chambart

 

 

 

 

met de fantastische steun van

        

 

 

website © MNDesign 2021